tattoo Posty: 715 Wysłany: Pią Cze 05, 2009 3:43 pm
|
|
W zwiazku z ciaglymi pytaniami o pielegnacje swiezego tatuazu przedsyawiam ponizej opis, jak nalezy dbac o swiezy tatuaz
PIELĘGNACJA TATUAŻU
1. Opatrunek z folii należy usunąć jak najszybciej jest to możliwe (po dotarciu do domu). Tatuaż należy przemyć zimną wodą nie stosując żadnego mydła. Zaleca się również wykonanie okładu z lodu lub jeśli to niemożliwe, wziąć zimny prysznic aż do odrętwienia skóry po 2-3 godzinach od zabiegu a w razie konieczności można czynność powtórzyć następnego dnia. To przyspiesza proces gojenia zamykając naruszony naskórek. Folii nie wolno nosić dłużej niż 3 godziny!
2. Świeży tatuaż smarujemy maścią o nazwie ALANTAN PLUS (maść, nie krem). Środek ten powoduje prawidłowe gojenie tatuażu oraz powoduje zachowanie prawidłowego koloru pracy. Maść nanosimy na skórę poprzez wklepywanie, dzięki temu nie dojdzie do efektu „przesmarowania” tatuażu i ułatwi mu to „oddychanie”.
3. Miejsce podrażnione smarujemy 5-6 dziennie lub więcej jeśli tatuaż tego wymaga, pamiętając o uprzednim przemyciu i osuszeniu tatuażu ręcznikiem. Nie należy trzeć świeżego tatuażu lecz jedynie dociskać ręcznik do skóry.
4. Nie należy w ciągu dwóch tygodni od wykonania tatuażu chodzić na basen, siłownię, fitness itp. Nie wolno również opalać tatuażu przez okres 1 miesiąca od momentu wygojenia. Unikanie powyższych czynności pozwoli zachować doskonały kolor pracy oraz jego trwałość.
5. Należy unikać długotrwałych kąpieli! Powodują one odmoczenie tatuażu co może wywołać poważne komplikacje w procesie gojenia.
6. Nie wolno spożywać alkoholu oraz zażywać środków psychoaktywnych przez okres minimum 3 dni od momentu wykonania pracy.
7. Wstępne wygojenie następuje po upływie od 7 do 14 dni, całkowite zagojenie następuje po upływie 2 miesięcy. Po tym czasie skóra wraca w pełni do stanu sprzed wykonania zabiegu.
8. Pamiętaj, że jakość tej pracy zależy również od Ciebie!
Czas gojenia się u niektórych potrafi wynosić całe 4 dni...
|
 tattoo Dołączył: 18 Sty 2008
|
|
  |
 |
onpaq19 Wysłany: Sob Cze 20, 2009 8:20 pm
|
|
Wszystko ok tylko po co ta zimna woda lub lód nie słyszałem o tym?
|
onpaq19
|
|
|
 |
tattoo Posty: 715 Wysłany: Nie Cze 21, 2009 8:57 pm
|
|
to sa wskazowki napisane, przez jednego z lepszych tatuatorow w Polsce. A po co lod? Lod zamyka naczynka krwionosne a idzie za tym to, ze miejsce przestaje krwawic
|
|
|
  |
 |
Żyrafa Wysłany: Sro Lip 01, 2009 2:31 pm
|
|
Witam.
Mam świeżutki tatuaż i według powyższych wskazówek mam nie trzymać folii dłużej niż 3 godziny, natomiast mój tatuażysta polecił zdjąć go dopiero po 6 godzinach. Co robić ?
|
Żyrafa
|
|
|
 |
marti00000 Wysłany: Sro Lip 01, 2009 3:16 pm
|
|
Hej. Mam tatuaż ok miesiąca. Ten na ręku jest dosyć uciążliwy z uwagi na to że swedzi...do tego jest wypukły, jakby obrzęknięty. Ale wszystko poza tym szybko się wygoiło. Co mam robić?
|
marti00000
|
|
|
 |
Ka new school Wysłany: Wto Lip 07, 2009 10:56 pm
|
|
ja powiem niedawno zaczolem robic sobie mmoj drugi tatuaz. pierwszy robil mi znajomy ktory wlanie mowil ze folie trzeba zdjac odrazu po powrocie do domu...
teraz ten drugi robie w pewnym studiu w warszawie w milanowku nie bede mowil jakie studio, powiedzieli mi ze folie nosic przez 3 dni zmieniejac 3 razy dziennie, przemywac i smarowac... o co kaman??/??
|
Ka new school
|
|
|
 |
tattoo Posty: 715 Wysłany: Sro Lip 08, 2009 2:27 pm
|
|
Ka new school napisał: |
ja powiem niedawno zaczolem robic sobie mmoj drugi tatuaz. pierwszy robil mi znajomy ktory wlanie mowil ze folie trzeba zdjac odrazu po powrocie do domu...
teraz ten drugi robie w pewnym studiu w warszawie w milanowku nie bede mowil jakie studio, powiedzieli mi ze folie nosic przez 3 dni zmieniejac 3 razy dziennie, przemywac i smarowac... o co kaman??/?? |
Rozne medtody pielegnacji maja studia, jedna sa lepsze drugie gotsze, folie nalezy sciagnac po dotarciu do domu i stosowac sie do porad jakie napisalem
|
|
|
  |
 |
biomechanika Wysłany: Sro Lip 15, 2009 8:35 pm
|
|
ja smaruje oliwka dla dzieci i chodze na silownie. Tatuaze goja mi sie bardzo ladnie i szybko. W pracy co 3 godz chodze do lazienki obmywa tatuaz woda z mydlem i smaruje oliwka. No i unikam slonca ale na silke latam normalnie:P
|
biomechanika
|
|
|
 |
tattoo Posty: 715 Wysłany: Pon Lip 20, 2009 10:03 am
|
|
biomechanika napisał: |
ja smaruje oliwka dla dzieci i chodze na silownie. Tatuaze goja mi sie bardzo ladnie i szybko. W pracy co 3 godz chodze do lazienki obmywa tatuaz woda z mydlem i smaruje oliwka. No i unikam slonca ale na silke latam normalnie:P |
Jakby oliwka byla taka super to by kazdy tym pielegnowal tatuaz, jednak nie po to sa specjane specyfiki aby uzywac gowien do tatuazu. Byc moze i wygadaja Twoje tatuaze super, ale za 10-15 lat beda juz kiepskie
|
|
|
  |
 |
Gość Wysłany: Pon Lip 20, 2009 9:09 pm
|
|
czemu bede za 10-15 lat kiepskie bo cie nie rozumiem. Wogole widze ze ty na tym forum duzo wiesz i wogole. Ile masz na sobie dziel sztuki??
|
Gość
|
|
|
 |
tattoo Posty: 715 Wysłany: Wto Lip 21, 2009 8:31 pm
|
|
Bo Twoj sposob pielegnacji niestety ale jest zly. To, ze teraz wyglada super nie oznacza, ze bedzie wygladal za 10 lat tez super. Fakt, ze z czasem kolora bladna ale przy zlej pielegnacji pozniej tatuaz wyglada jeszcze gorzej. Dlatego pielegnuje sie tatuaz w sposob profesjonalny aby po upywe kiku lat nie wygladal zle. Kolezanka moja zrobila tatuaz w salonie, nie zalecala sie do pielegnacji wskazanej, smarowala kremem nivea po 2 latach jej tatuaz wygada strasznie. A co do posiadanych tatuazu mam ich troche
|
|
|
  |
 |
Marti000 Wysłany: Sro Lip 22, 2009 7:45 pm
|
|
Hej. Skoro tak się znacie na pielęgnacji, to powiedzcie mi proszę dlaczego mój tatuaż na częsci ramiennej jest wypukły? Część na plecach jest ok. Na ręku kontury są wyczuwalne pod palcami. a pielęgnuję dobrze. nadal smaruję dwa razy dziennie maścią. Cienie się wchłonęły,lecz kontury jeszcze nie. i właśnie..problem jest tylko z ręką.. Więc?
|
Marti000
|
|
|
 |
Gość Wysłany: Sro Lip 22, 2009 8:02 pm
|
|
|
|
 |
Marti000 Wysłany: Pią Lip 24, 2009 6:40 am
|
|
|
|
 |
Zipper Wysłany: Sro Sie 26, 2009 10:00 am
|
|
witam ja uzywam masci o nazwie alantan plus z witamina a ... czym sie ona rozni od zwyklego alantan plus.... w aptece mi powiedziala ze nie ma to wiekszej roznicy bo obie sa tluste... tylko ze alantan plus zwykly ma jakis dy cos tam...
|
Zipper
|
|
|
 |
|